Puzzelen met beeld
puzzelen
Ryan Brenizer is een New Yorkse fotograaf die heel mooie huwelijksreportages maakt. Maar hij is ook bekend om de techniek die zijn naam heeft gekregen.
Een Brenizerfoto, wat is dat? Kort gezegd: je maakt geen totaalfoto van je onderwerp, maar je schiet meerdere beelden, ongeveer tussen de tien en dertig. Elk van die foto’s geeft maar een klein stukje van je onderwerp weer. Vervolgens plak je al die foto’s in Photoshop aan elkaar, als de stukjes van een puzzel. Het eindresultaat is een foto waar het onderwerp weer in z’n geheel op staat. Belangrijk: maak de foto’s met een lange lens (vanaf 85 mm) en een groot diafragma, bijvoorbeeld 2,0 of 1,4.
Een hoop gedoe natuurlijk, dus het moet wel de moeite waard zijn. Wat levert deze techniek nou voor beeld op? Dit: het onderwerp krijgt een mooie, onscherpe achtergrond. Veel onscherper dan wanneer je de foto’s als één beeld had geschoten. Als je dit goed toepast, levert het prachtige beelden op, haast dromerig van kwaliteit. En natuurlijk ideaal voor bruiloftsfoto’s, waar de naamgever van dit effect in gespecialiseerd is.
Ook niet-huwelijksfotografen zoals ikzelf gebruiken deze techniek. Bijvoorbeeld voor mijn serie ‘eenzame huisjes’. Kijk maar naar dit voorbeeld van het transformatorhuisje in Doorwerth. Geschoten in de regen, met de zon die net doorkomt. Deze foto is samengesteld uit 28 losse beelden. De ruwe foto’s zie je in het screenshot van Bridge. Het is niet zo eenvoudig om alles naadloos op elkaar aan te laten sluiten, maar ik ben tevreden met het eindresultaat.
Op een beeldscherm zie je eigenlijk niet hoe mooi het is. Daarom heb ik deze foto laten afdrukken op groot formaat (120 x 90 cm). Nieuwsgierig? De foto hangt op m’n werkkamer. Kom gerust een keer langs om ‘m te bekijken!
Geef een antwoord